Jackson Hole Toplantısının Etkisi Küresel Piyasalarda Devam Ediyor

Jackson Hole’da Küresel Merkez Bankaları Uyarıları: Powell ve Lagarde Kısıtlayıcı Politikayı Vurguladı

ABD’nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole toplantılarında dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankacıları bir araya geldi. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, toplantıda yaptıkları konuşmalarda ekonomik politika yönünde önemli mesajlar verdi.

Powell ve Lagarde, kısıtlayıcı para politikasının enflasyon hedefe kalıcı olarak gerilemesine kadar sürdürüleceğini vurguladılar. Ancak, gelecekteki adımlarına dair detay vermekten kaçındılar.

Powell’ın açıklamalarının ardından özellikle kısa vadeli ABD tahvillerinde satışlar gözlendi. Fed faiz kararına hassas olan iki yıllık tahvil getirisi yüzde 5,09’a kadar yükseldi ve beş yıllık reel getiri yüzde 2,26 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Amerikan tahvil getirileri, Powell’ın açıklamalarının ardından yükseliş eğilimini sürdürdü.

Asya Pasifik hisse senetleri piyasasında ise Çin’in alınan kararlarının etkisi gözlendi. Çin borsalarının yükselişe öncülük ettiği bölgede Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 oranında yükseldi. Ancak Çin’in hisse senetlerine yönelik hamleleri tahvil piyasasında satışları tetikledi. Çin’in 10 yıllık tahvil getirisi beş baz puan artışla yüzde 2,61’e yükseldi. Amerikan hisse senedi vadelileri ise nispeten kararsız bir seyir izledi. Önceki gün S&P 500 endeksi yüzde 0,7 ve Nasdaq 100 endeksi yüzde 0,9 oranında yükselerek günü tamamlamıştı. Bloomberg Dolar Endeksi ise 1.242 seviyesinde dengelendi.

Jackson Hole toplantıları, merkez bankalarının gelecekteki politika yönelimlerini belirlemeye dair önemli bir fırsat sunuyor. Powell ve Lagarde’ın mesajları, piyasaların yakından takip ettiği ve değerlendirdiği açıklamalar arasında yer aldı.

Toplantıda diğer merkez bankası başkanları da görüşlerini paylaştı. Avrupa Merkez Bankası’nın üyesi Christine Lagarde, AMB’nin işgücü, enerji ve jeopolitik risklerle mücadele ettiğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Ben Broadbent, faizleri artırma ihtimaline dair uyarılarda bulundu. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ise düşük faiz politikasının devamının gerekliliğini vurguladı.

Fed ve AMB içindeki “şahin” ve “güvercin” üyeler, politika pozisyonlarını koruma eğilimini sürdürdüler. Yüksek faizleri savunan Fed üyesi Loretta Mester ve AMB Üyesi Martins Kazaks, politika stratejilerini desteklerken, Patrick Harker ve Mario Centeno, geçmiş faiz artışlarının etkilerinin ölçülmesi gerektiğini belirterek daha temkinli bir yaklaşım önerdiler.

Sonuç olarak, Jackson Hole toplantıları dünya ekonomisini etkileyebilecek önemli sinyaller verdi. Merkez bankalarının açıklamaları ve piyasalardaki tepkiler yakından izlenmeye devam edecek. Powell ve Lagarde’ın kısıtlayıcı politikaya vurgu yapması, faiz oranları ve tahvil getirilerinin yakın dönemdeki seyri açısından belirleyici olabilir.