Kripto Piyasasında Aylık İşlem Hacmi Yedi Ayın Ardından İlk Kez 6,58 Trilyon Dolara Düştü

CCData’nın açıklamasına göre, aylık toplam spot ve türev işlem hacmi %43,8 oranında azaldı. Binance’in spot piyasa hacmi Eylül 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Kripto para işlem hacmi Nisan ayında soğudu ve yedi ay sonra ilk kez düşüş gösterdi. Bu durum, artan jeopolitik gerilimler ve ABD’de listelenen spot ETF’lere yönelik yavaşlayan girişlerin dijital varlık piyasasının üzerindeki baskısıyla bağlantılıydı.

Spot ve türev piyasalarındaki toplam hacim, Mart ayındaki rekor 9,12 trilyon dolardan %43,8 azalarak 6,58 trilyon dolara geriledi. Londra merkezli dijital varlık veri sağlayıcısı CCData tarafından hazırlanan rapora göre, yatırımcıların ilgisinin azalmasıyla vadeli işlem ve opsiyon piyasasındaki aktivite %47,6 düşerek 4,57 trilyon dolara indi. Bu arada, spot piyasa hacmi daha ölçülü bir düşüşle %32,6 azalarak 2,01 trilyon dolara geriledi.

CCData’nın CoinDesk ile paylaştığı raporda, “Bu düşüş, beklenmedik makroekonomik verilerin ortaya çıkması, Ortadoğu’daki jeopolitik krizin tırmanması ve ABD’deki spot bitcoin ETF’lerinden net çıkışların yaşanması sonucu, kripto varlıkların Mart ayında elde ettiği kazançları geri vermesine neden oldu,” denildi.

Piyasa değerine göre önde gelen kripto para birimi olan Bitcoin, geçen ay neredeyse %15 düşerek 60.000 doların altına indi ve yedi aylık bir kazanç serisini sona erdirdi. Bu satış dalgası, Ortadoğu’da yeniden tırmanan gerilimler, bu yıl hızlı bir şekilde Fed faiz indirimleri olasılığının azalması ve dolar endeksinin güçlenmesi gibi geniş tabanlı riskten kaçınma eğilimiyle karşılaştı.

CoinDesk 20 Endeksi, en likit dijital varlıkların bir ölçüsü, neredeyse %20 düştü ve toplam kripto piyasa değeri %16,8 azalarak 2,177 trilyon dolara indi.

Binance, hacim bakımından en büyük kripto borsası olmaya devam ederken, birleşik spot ve türev piyasa payı %41,5’e düştü. Borsanın spot piyasa işlem hacmi Nisan’da %39,2 azalarak 679 milyar dolara indi ve Eylül 2023’ten bu yana ilk düşüşünü kaydetti.

CCData’nın belirttiğine göre, “Binance’in piyasa payındaki düşüş, kurucusu ve önceki CEO’su Changpeng Zhao’nun ABD para aklama yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle dört ay hapis cezasına çarptırıldığı haberleriyle de çakıştı.”

Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, Kasım ayında ABD’deki suçlamaları kabul ettikten sonra istifa etti ve yerine Richard Teng geçti. O zamandan beri Binance’in spot piyasa payı %30,8’den %33,8’e yükseldi, diye ekledi CCData.