SEC, Ethereum ETF’lerine Yeşil Işık Yaktı: Kripto İçin Önemli Bir Adım

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu yılın başlarında ilk Bitcoin ETF’lerini onaylamasının ardından, dünyanın en büyük ikinci dijital parası olan ethereum ile bağlantılı sekiz borsa yatırım fonunun (ETF) potansiyel lansmanına yeşil ışık yaktı.

Düzenleyici kurum, Perşembe günü, BlackRock, Fidelity, Invesco ve Ark Invest gibi gruplar için ethereum blok zincirinin yerel kripto para birimi olan ether’e yatırım yapan ETF’leri desteklemek amacıyla kural değişikliklerini onayladı. Ürünlerin piyasaya sürülebilmesi için ikinci bir onay turu gerekecek.

Bu onayların beklentisiyle ether’in fiyatı Pazartesi gününden bu yana yüzde 20’den fazla ve yılbaşından bu yana yüzde 60’tan fazla arttı.

Bu, SEC için aylarca süren sessizliğin ardından önemli bir düzenleyici değişiklik anlamına geliyor. Pazartesi günü, SEC aniden bekleyen başvurular hakkında ihraççılara ve borsalara geri bildirimde bulunarak bir belge akışı ve revizyon dalgasını tetikledi. Bloomberg Intelligence verilerine göre, SEC’in VanEck ve Ark’ın ether ETF başvurularına Perşembe ve Cuma günleri yanıt vermesi için son tarihlerle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Invesco ve Galaxy Digital Varlık Grubu, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Bu, ABD’li yatırımcılara daha kolay erişim, daha yüksek koruma ve güvenceler sunacak olan ETF yapısı aracılığıyla Ethereum’a erişim sağlamak için önemli bir adımdır,” dedi. “Bu onayın, SEC’in bu ürünlerin piyasaya sürülmesini onaylama istekliliğini gösterdiğini umuyoruz.”

Bitwise Varlık Yönetimi’nin genel danışmanı Katherine Dowling, “Çoğumuz, bir ret kararının geleceğine dair umutsuzduk,” dedi. Bitwise, 11 ABD bitcoin ETF ihraççısından biridir ve bir ether ETF başlatmak için başvuruda bulunmuştur.

SEC’in ürünlerin piyasaya sürülmesinden önce gerekli olan ikinci onay turunu ne zaman ve eğer vereceği belirsizliğini koruyor.

SEC Başkanı Gary Gensler, Perşembe sabahı Yatırım Şirketi Enstitüsü konferansında kripto yatırım ürünlerinin ABD pazarında lansmanına izin verme konusundaki tereddüdünü açıkladı. Mart ayında, kripto para borsasından milyarlarca doların kaybolmasıyla bağlantılı olarak 25 yıl hapis cezasına çarptırılan FTX kurucusu Sam Bankman-Fried gibi kripto endüstrisini etkileyen sayısız dolandırıcılık vakasına atıfta bulundu.

“Bu, ABD yasalarına uyulmamasıyla ilgili,” dedi Gensler ICI CEO’su Eric Pan’a. “Bu, dolandırıcılıklar ve sahtekarlıklarla ilgili. Bu alanda önde gelen isimlerden bazıları ya şimdi hapiste, ya hapis bekliyor, ya da iade edilmeyi bekliyor.”

Geçen yıl SEC, varlık yöneticisi Grayscale Investments’in amiral gemisi bitcoin fonunu bir ETF’ye dönüştürme çabasıyla ilgili olarak bir mahkeme mücadelesini kaybetti. Bu karardan sonra, düzenleyici kurum – görünürde isteksizce – Grayscale’in bitcoin ürününü ve bu yılın başlarında 10 yeni ETF lansmanını onayladı.