ABD Enflasyon Korkularıyla Bitcoin ve Ether Zarar Ediyor

Kripto para piyasası, Hazine Genel Hesabı’ndan (TGA) muhtemel bir likidite enjeksiyonu ve Hong Kong’un bitcoin ETF’lerinin başlatılmasıyla birlikte, stagflasyon tehdidini dengelemeye çalışıyor.

Kripto para piyasaları, ABD’de stagflasyon korkularının yeniden alevlenmesiyle kırmızıya döndü; bu durum riskli varlıklar için en kötü senaryo olarak görülüyor. CoinDesk Endeksleri verilerine göre, piyasa değeri bakımından önde gelen kripto para birimi Bitcoin (BTC), son 24 saatte %2,5 düşüşle 62.400 dolar civarında işlem görüyor. Ether (ETH) %3 daha düşük bir seviye olan 3.200 dolarda işlem görürken, en likit dijital varlıkları ölçen CoinDesk 20 (CD20) ise 2.197 puanla %2,6 düşüş gösterdi. Piyasa şu anda hangi yöne gideceği konusunda tezatlı görüşlerle bir dönemeçte bulunuyor.

QCP’nin hafta sonu yayımlanan notunda belirttiği gibi, yüksek enflasyon ve düşük büyüme dönemi olan stagflasyon tehdidi çok gerçek. QCP, “Beklenenden daha zayıf [ABD] GSYİH raporu, ekonominin daha durgun olduğunu gösterirken, daha yüksek Çekirdek PCE, Fed’in yanında sürekli bir problem olan enflasyon sorununa işaret ediyor,” dedi. Geçen hafta yayımlanan ABD GSYİH raporu, dünyanın en büyük ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yıllık %1,6 oranında büyüdüğünü, önceki çeyrekte %3,4 büyüme kaydettiğini gösterdi. Ayrıca, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE), yılın ilk üç ayında yıllık %3,4 oranında artış gösterdi; 2023’ün son çeyreğinde bu oran %1,8 idi. Daha yavaş büyüme oranı ve yapışkan enflasyon kombinasyonu, Fed’in faiz indirim ihtimalini daha da zayıflattı. Tahmin piyasası platformu Polymarket’teki çoğu tüccar, en olası senaryo olarak hâlâ faiz indirimi olmamasını görüyor; bunun olma ihtimali %35 olarak görülürken, bir faiz indirimi ihtimali ise %29’a yükseldi; bir hafta önce %26 ve ay başında %14 idi.

QCP ayrıca, Janet Yellen’in mali stratejisi kapsamında, yaklaşık 1 trilyon dolar varlık tutan Hazine Genel Hesabı (TGA) ve 400 milyar dolarla Ters Repo Programı (RRP) kullanarak finansal sisteme yaklaşık 1,4 trilyon dolar likidite enjekte edebileceğini yazdı; bu da tüm riskli varlıkları yükseltiyor.

CoinDesk’ten Omkar Godbole’un geçen hafta yazdığı gibi, devam eden bir Bitcoin boğa piyasasının anahtarı, ABD Hazinesi’nin yaklaşan çeyreklik finansman duyurusudur, bu duyuru mevcut TGA bakiyesini 750 milyar dolar olarak koruyup azaltabilir.